Rarytasy na kolację – sprawdzone rzeczy do przygotowania
Kuchnia hiszpańska jest wybitnie interesująca oraz zróżnicowana. Przede wszystkim skutkiem tego, że niemal w każdym rejonie tego kraju możemy skosztować całkowicie innych potraw. Trudno wobec tego mówić o tym typu jedzenia jako o całości.
Jak najbardziej w Polsce znamy jedynie nieliczne typy potraw kuchni hiszpańskiej. W szczególe jest to paella, inaczej potrawa robiona na bazie ryżu. Dodaje się do niego rozmaite akcesoria.
Mówi się, że w Hiszpanii paella jest potrawą robioną z tego, co akurat jest w lodówce – warto spowodować granitor. Rzeczywiście dodać do niej jesteśmy w stanie kurczaka, owoce morza oraz ryby i same warzywa. Prócz tego z hiszpańskiej kuchni przywędrowały do nas tak zwane tapas, czyli po prostu przekąski podawane zazwyczaj w barach jako dodatek do piwa. Oprócz tego niezmiernie legendarnym produktem hiszpańskiej kuchni jest szynka, innymi słowy sztampowa jamon.
Znamy ją w głównej mierze z telewizji. To właśnie jest szynka z wielkich udźców, jakie w wielu przypadkach wiszą w barach lub ewentualnie sklepach. Jest to niemniej jednak niezmiernie drogi przysmak. Oprócz tego kuchnię hiszpańską kojarzymy również z obszerną ilością dobrej jakości wina oraz wyśmienicie parzoną kawą.