W jaki sposób jest przeprowadzane oczyszczanie separatorów tłuszczu
Branża gastronomiczna w naszym kraju ma liczne obowiązki, których musi dopełnić. Jednym z nich jest zadbanie o należytą jakość odprowadzanych do kanalizacji ścieków, a to regulują odpowiednie przepisy. Jeśli jakaś kuchnia używa większą ilość tłuszczu, to nie można wtedy takich ścieków bezpośrednio odprowadzać, a muszą one zostać wcześniej oczyszczone.
Do tego są wykorzystywane specjalne separatory, jakich montaż jest w wielu przypadkach konieczny. Jeżeli jakaś restauracja czy bar tego typu sprzęt musi zamontować, to należy to zrobić w odpowiedni sposób. Ważne jest przede wszystkim to, żeby serwis separatorów miał łatwy dostęp. Firmy zajmujące się takim serwisem posiadają wprawdzie odpowiedni sprzęt, lecz czasami trafiają się sytuacje, że nawet on może nie pomóc.
W takim przypadku trzeba w jakiś inny sposób sobie poradzić, ale z tym wiązać się też będzie zupełnie inna czyszczenie separatorów cena za takie usługi. Jeśli więc ktoś nie ma ochoty przepłacać, to powinien wykonać wszystko zgodnie z zasadami. Systematyczne czyszczenie separatorów jest bardzo ważne, ponieważ separatory zapychają się dość często.
Jeśli przez dłuższy czas tłuszcz nie będzie z nich odciągnięty, to w pewnej chwili zacznie się wylewać do rur kanalizacyjnych, a to grozi poważnymi konsekwencjami. Częstotliwość przyjazdów najlepiej uzgodnić z firmą, która zajmować się będzie wszystkim. A uzależnione to będzie od wielkości zbiornika oraz ilości ścieków, które będzie miał do przerobienia.